maandag 6 mei 2013

Kaart Brunei en Bandar Seri Begawan - Azië Vakantie

Kaart Brunei: CIA
Brunei heet officieel de Staat Brunei Darussalam. Het is een land in Zuidoost-Azië met 388.190 inwoners (2009). De hoofdstad is Bandar Seri Begawan.

Brunei ligt op het eiland Borneo. In het westen ligt het aan de Zuid-Chinese Zee. Verder wordt het land geheel omringd door het maritieme deel van Maleisië.

Het land bestaat uit twee delen, die beide aan de Baai van Brunei liggen, maar niet met elkaar op land verbonden verbonden zijn.

Van de bevolking leeft 97 procent in het westelijke deel dat verreweg het grootste is. Ongeveer tienduizend inwoners leven in het bergachtige oostelijke deel, in de provincie Temburong.

Landschap
Brunei bestaat uit twee enclaves in het Maleisische territorium van Sarawak. De enclaves worden van elkaar gescheiden door het dal van de rivier de Limbang.

Het westelijke gebied is vrij moerassig is. Het omvat het district Brunei en Muara en de districten Tutong en Belait.

In het uiterste westen van het land liggen bij de kust het olieveld van Seria, en meer landinwaarts de Labi Heuvels.

Het oostelijke gebied van Brunei is het district Temburong. Temburong is heuvelachtig en in het oosten bergachtig.

Districten Brunei
Brunei is bestuurlijk onderverdeeld in vier districten, die daerah worden genoemd. De districten zijn Belait, Brunei en Muara, Temburong en Tutong.

Spratly-eilanden
Brunei claimt delen van de Spratly-eilanden. Dit is een groep eilanden en riffen tussen het zuiden van Vietnam en de zuidelijke Filipijnen.

Klimaat en vakantie
Brunei heeft een tropisch met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. In het land valt veel neerslag.

De gemiddelde jaarlijkse regenval bedraagt aan de kust 250 cm en in sommige delen van het binnenland meer dan 500 cm.

Bijzondere bezienswaardigheden in Bandar Seri Begawan zijn de Sultan Omar Ali Saifuddin-moskee en Istana Nurul Iman, het paleis van sultan Hassanal Bolkiah.

De oude stad, Kampong Ayer, is opgebouwd met paalwoningen en ligt in de Bruneirivier.

Steden Brunei
De belangrijkste steden van het land zijn de hoofdstad Bandar Seri Begawan, de havensteden Kuala Belait, Tutong, Muara en Seria en de oliestad Sutang.

Kaart Brunei, steden: CIA

Zuidoost-Azië
Het maritieme deel van Zuidoost-Azië bestaat verder uit de Filipijnen, Indonesië, het oostelijk deel van Maleisië, Oost-Timor en Singapore.

Het vaste land van Zuidoost-Azië bestaat uit Myanmar (Birma), Cambodja, Laos, Maleisië (het schiereiland gedeelte), Thailand en Vietnam.