zondag 16 oktober 2011

Kaart Maleisië en Kuala Lumpur, Malakka, Sarawak, Sabah

Kaart Maleisië: CIA
Maleisië is een land in Zuidoost-Azië. Het land telt 25.715.819 inwoners (2009) en de hoofdstad is Kuala Lumpur. De federatie van Maleisië is een constitutionele monarchie.

Het land bestaat uit twee delen die gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee.

Het ene deel heet Malakka, of West-Maleisië, en ligt op het vaste land van Azië. In het noorden grenst het aan Thailand, en in het zuiden sluit het dat Singapore in.

Malakka wordt van Indonesië gescheiden door de Straat van Malakka.

Het ander deel wordt aangeduid met Oost-Maleisië en hoort tot het maritieme deel van Zuidoost-Azië. Het bestaat uit Sabah, Sarawak, Labuan, het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo.

Borneo zuiden grenst in het zuiden aan Indonesië en sluit het sultanaat Brunei in het noorden in.

Het westelijke deel Malakka beslaat ongeveer 40% van de oppervlakte van Maleisië, maar meer dan 85% van de bevolking woont hier.

Vanaf het centraal station in Kuala Lumpur rijden internationale treinen naar Singapore en Thailand.

Steden Maleisië
De hoofdstad Kuala Lumpur is ook de grootste stad van Maleisië. Enkele andere belangrijke steden zijn George Town, Ipoh, Kota Kinabalu, Kuantan, Kuching, Tanah Rata.

Kaart steden Maleisië: CIA

Kaart provincies Maleisië
Maleisië bestaat uit dertien staten, die negeri-negeri worden genoemd, en drie federale territoria. De federale territoria zijn op Malakka (West-Maleisië): Kuala Lumpur en Putrajaya. Op Oost-Maleisië is dat Labuan.

Op Malakka liggen verder de staten Johor, Kedah, Kelantan, Malakka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Penang, Putrajaya, Selangor en Terengganu. Op Oost-Maleisië liggen nog de twee staten Sabah en Sarawak.
Kaart Maleisië provincies: CIA

Zuidoost-Azië
Het vaste land van Zuidoost-Azië bestaat verder uit Myanmar (voorheen Birma), Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam.

Het maritieme deel van Zuidoost-Azië bestaat uit Brunei, de Filipijnen, Indonesië, Oost-Timor en Singapore.