zondag 16 oktober 2011

Kaart Indonesië en Jakarta

Kaart Indonesië, provincies: VN
Indonesië heet officieel de Republiek Indonesië. Het is een eilandstaat in Zuidoost-Azië en telt 240.271.522 inwoners (2009). De hoofdstad is Jakarta. Het land is qua inwoneraantal het op vier na grootste ter wereld en heeft het de grootste moslimbevolking.

Het land is een republiek met een gekozen parlement en een president. De naam Indonesië is afgeleid van het Latijnse woord “indus”, wat India betekent, en het Griekse woord voor eiland “nesos”.

Indonesië bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden en is daarmee de grootste eilandstaat in de wereld. Ongeveer 6.000 eilanden worden bewoond.

Het land grenst in het oosten direct aan Papoea-Nieuw-Guinea en Oost-Timor, in het noordwesten aan Maleisië.

Met Papoea Nieuw-Guinea deelt Indonesië het eiland Nieuw-Guinea.

Andere landen die Indonesië in zee omringen zijn Singapore, de Filipijnen, Australië en de door India bestuurde Nicobaren.

Het hoogste punt van het land is de bijna 4.900 meter hoge Puncak Jaya in de provincie Papoea.

Eilanden Indonesië
De vijf grootste eilanden van Indonesië zijn Java, Sumatra, Kalimantan (op Borneo, gedeeld met Maleisië), Nieuw-Guinea (gedeeld met Papoea-Nieuw-Guinea) en Sulawesi.

Andere eilanden zijn onder meer de Kleine Soenda-eilanden (Nusa Tenggara) waaronder de eilanden Bali, Adonara, Alor, de Barat Daya-eilanden, Besar, Dana, Ende, Flores, Halura, Hauli, Komba, Komodo, Lombok, Gili Motang, Mules behoren.

En verder behoren tot de Kleine Soenda-eilanden: Ndao, Palu, Pamana Besar, Raijua, Rinca, Roti, Savoe, Semau, Seraya en de Solorarchipel met Adonara, Lomblen en Solor.

Verder nog Soemba, Soembawa, Sukun, Tanimbar-eilanden en Timor.

Borneo
De regering van Indonesië heeft in januari 2012 ruim 200.000 vierkante kilometer grond in het Indonesische deel van het eiland Borneo tot natuurgebied verklaard. Met deze maatregel wil Jakarta de bossen beschermen die nog niet zijn gekapt.

Kaart Molukken


Bekend is ook de eilandgroep de Molukken, die bestaan uit ruim duizend eilanden waarvan meer dan de helft onbewoond is. Bekende eilanden zijn hier Ambon, Buru, Seram.

Ten noorden van Seram ligt de Seramzee en ten zuiden van Seram de Bandazee

Grootste steden Indonesië
De hoofdstad en grootste stad van Indonesië is Jakarta op het eiland Java. Enkele grote steden zijn Soerabaja (Java), Medan (Sumatra), Padang (Sumatra), Bandung (Java) Jogjakarta (Java) en Denpasar (Bali)

Kaart steden Indonesië: CIA

Kaart bevolkingsdichtheid Indonesië
Kaart Indonesië bevolkingsdichtheid (!972): CIA


Kaart talen en etnische groepen Indonesië

Kaart talen en etnische groepen Indonesië: CIA


Kaart Indonesië

Kaart Indonesië: CIA

Zuidoost-Azië
Het vaste land van Zuidoost-Azië bestaat uit Myanmar (Birma), Cambodja, Laos, Maleisië (het schiereiland gedeelte), Vietnam en Thailand.

Het maritieme deel bestaat naast Indonesië verder uit het oostelijk deel van Maleisië, Brunei, Filipijnen, Oost-Timor en Singapore.

Azië kan verder verdeeld worden in de vijf regio’s West-Azië (het Midden-Oosten), Centraal-Azië, Oost-Azië, het Aziatische deel van Rusland en Zuid-Azië.