donderdag 10 mei 2012

Kaart Paraceleilanden, Amphitrite en Crescent

Kaart Paraceleilanden: CIA
Paraceleilanden zijn een groep van ruim 30 eilandjes, zandbanken en riffen in de Zuid-Chinese Zee. De eilanden en het gedeelte van zee dat tot het gebied van deze eilanden hoort hebben een oppervlakte van ongeveer 15.000 km².

De archipel ligt even ver ten zuidoosten van het Chinese eiland Hainan als ten oosten van Vietnam, en ongeveer op een derde van de afstand tussen Vietnam en de Filipijnen.

De eilanden zijn verdeeld in twee hoofdgroepen, de Amphitrite-groep in het noordoosten en de Crescent-groep in het zuidwesten. De groepen liggen ongeveer 70 kilometer van elkaar verwijderd.

Het hoogste punt van de eilanden, op het eiland Rocky, ligt 14 meter boven het zeeniveau.

De eilanden zijn een omstreden gebied en worden momenteel bezet door China. Taiwan en Vietnam claimen deze eilanden ook.

Het gebied van de Paraceleilanden heeft rijke visgronden. Mogelijk bevinden zich daar ook olie- en gasvelden.

De eilanden werden in 1932 geannexeerd door het Franse Indochina waarna op het eiland Pattle een weerstation werd geplaatst.

Vietnam nam bij de onafhankelijkheid het bestuur van de Paraceleilanden over. Op 19 januari 1974 werd op de westelijke eilanden een garnizoen van het Vietnamese leger gevangengenomen door China.

De eilanden behoren momenteel tot de Chinese provincie Hainan.

Klimaat
De Paraceleilanden hebben een heet en vochtig klimaat, met veel neerslag. Ze krijgen regelmatig te maken met typhoons.

Eilanden
De grootste eilanden van de Paraceleilanden zijn Rocky Island, Tree Island, Woody Island.

Op Woody Eiland (Yongxing Dao) is een postkantoor, een hospitaal een bank en een hotel. Op dit eiland is ook een vliegveld met een landingsbaan van 2.400 meter.

Rocky Eiland is met Woody eiland verbonden door een weg met een lengte van ongeveer 1 kilometer.

Groepen Paraceleilanden: kaart CIA