zondag 2 juni 2013

Kaart Filipijnen en Manilla en Provincies - Vakantie Azië

Kaart Filipijnen: CIA
De Filipijnen heten officieel de Republiek der Filipijnen. Het is een eilandstaat in Zuidoost-Azië. Het land telt 88.566.732 inwoners (2007) en de hoofdstad is Manilla.

De archipel bestaat uit 7.107 eilanden, waarvan de grootste twee Luzon en Mindanao zijn. Deze beide eilanden beslaan samen ongeveer twee derde van de oppervlakte van het land.

Van de eilanden zijn er slechts ongeveer 400 bewoond. De grootste, in volgorde van grootte, zijn Luzon, Mindanao, Samar, Negros, Palawan, Panay, Mindoro, Leyte, Cebu, Bohol, Masbate.

Drie eilandengroepen
De Filipijnen worden verdeeld in drie eilandengroepen. Dit zijn de noordelijke groep Luzon, de centrale eilandengroep Visayas en zuidelijke groep Mindanao.

Luzon
De eilandengroep Luzon is de noordelijke groep eilanden. De eilandengroep bevat naast het grootste eiland Luzon onder andere de Batan-eilanden, de Babuyan-eilanden, de Catanduanes-eilanden, de Lubang-eilanden, Marinduque, Masbate, Romblon, Mindoro, de Polillo-eilanden en Palawan.

Visayas
Visayas is de verzamelnaam van een eilandengroep in het centrale deel van de Filipijnen. De grootste eilanden van de Visayas zijn Palawan, Panay, Negros, Cebu, Bohol, Leyte en Samar.

Mindanao
Mindanao is het op één na grootste eiland van de Filipijnen en tevens de naam van de zuidelijkste eilandengroep van het land.

De grootste stad op het eiland Mindanao is Davao City. Vlak bij de stad ligt het internationale vliegveld van Davao, Francisco Bangoy International Airport.

Naast het hoofdeiland Mindanao bestaat de eilandengroep uit onder meer de Sulu-eilanden, Camiguin, Dinagat, Siargao, Samal en de Sarangani-eilanden.

Het eiland Mindanao is na Luzon het tweede grootste eiland van de Filipijnen. Het landschap is bergachtig.

Mount Apo, met 2954 meter de hoogste berg van het land, ligt op Mindanao.

Aan de westkant van Mindanao ligt de Suluzee, aan de oostkant de Filipijnenzee en in het zuiden de Celebeszee.

Zee
Het land heeft geen enkele landgrens met buurlanden. De dichtstbijzijnde buurlanden zijn Vietnam in het westen, China in het noordwesten, Taiwan in het noorden en Indonesië, Maleisië en Brunei in het zuiden en zuidwesten.

De Filipijnen worden omringd door de Filipijnenzee in het oosten, de Celebeszee in het zuiden, de Suluzee in het zuidwesten en de Zuid-Chinese Zee in het westen en noorden.

De munteenheid van het land is de Filipijnse peso, die verdeeld wordt in 100 centavos.

De nationale feestdag van de Filipijnen is op 12 juni, de dag waarop in 1898 de onafhankelijkheid voor de eerste maal werd uitgeroepen.

De Filipijnen waren ruim 300 jaar lang een Spaanse kolonie tot de archipel in 1898 aan het eind van de Spaans-Amerikaanse Oorlog in Amerikaanse handen viel.

Hoewel de Filipijnse revolutionaire beweging onder leiding van Emilio Aguinaldo al op 12 juni 1898 de onafhankelijkheid uitriep, duurde het nog tot 4 juli 1946 voor het land daadwerkelijk onafhankelijk werd.

Klimaat en vakantie
De Filipijnen kennen een tropisch regenwoudklimaat, met in het binnenland van de grote eilanden en in het gebergte lokale afwijkingen.

Noord-Luzon kent in januari ‘cold waves’ en vooral in augustus tyfoons. Van mei tot oktober waait de zuidwestmoesson, van oktober tot mei de noordoostmoesson, waardoor de regenval bepaald wordt.

Steden Filipijnen
Naast de hoofdstad Manilla zijn een aantal andere steden op de Filipijnen: Quezon City, Caloocan, Davao City, Cebu City, Zamboanga City, Antipolo, Pasig, Taguig, Cagayan de Oro.

Parañaque, Dasmariñas, Valenzuela, Las Piñas, General Santos, Makati, Bacoor, Bacolod, Muntinlupa, San Jose del Monte.

Kaart steden Filipijnen: CIA

Kaart provincies Filipijnen
De Filipijnen zijn bestuurlijk ingedeeld in provincies, gemeenten en steden en daaronder de zogenoemde barangays.

Het land telt 80 provincies die in 16 regio's zijn gegroepeerd. Daarnaast is er nog een 17e regio met de hoofdstad Manilla, de National Capital Region (NCR).

Kaart Filipijnen provincies: CIA

Kaart Filipijnen
De eilandstaat Filipijnen bestaat uit ruim 7.000 eilanden. De grootste twee eilanden zijn Luzon en Mindanao. De hoofdstad van het Zuidoost-Aziatische land is Manilla.

Kaart Filipijnen, steden, wegen, rivieren, eilanden, reliëf: CIA

Oefening mariniers Filipijnen en Verenigde Staten: foto US Marine Corps