woensdag 9 mei 2012

Kaart Spratly-eilanden, Azië, Zuid-Chinese Zee

Kaart Spratly-eilanden: CIA
De Spratly-eilanden zijn een groep van meer dan 750 eilandjes, riffen en atollen in de Zuid-Chinese Zee in het zuidoosten van Azië. De eilanden zijn grotendeels onbewoond en hebben geen oorspronkelijke bevolking.

De archipel ligt verspreid over een gebied van ongeveer 425.000 vierkante kilometer zee. De totale landoppervlakte is ongeveer 4 km².

De Spratly-eilanden liggen tussen het zuiden van Vietnam en het zuidelijke deel van de Filipijnen, en ten zuiden van China en Taiwan.

Ten noorden van de archipel liggen de Paracel-eilanden die door China worden bezet.

De Spratly-eilanden zijn, op een aantal legergarnizoenen na die de omringende landen er hebben gestationeerd, onbewoond.

Claims
Vanwege hun strategische ligging, de aanwezigheid van delfstoffen als olie en gas en de rijke visgronden maken landen in de regio aanspraak op de eilanden.

China, Vietnam en Taiwan claimen de eilanden in hun geheel. Maleisië en de Filipijnen claimen delen van de eilandengroep. Brunei claimt een deel van het zeegebied.

Grootste eilandjes
De grootste eilandjes van de Spratly-eilanden zijn Taiping Island, Namyit Island, Northeast Cay, Sin Cowe Island, Southwest Cay, Spratly Island, Swallow Reef, Thitu Island, West York Island.

Spratly Eilanden: kaart eilanden CIA